Hradné hry vo Fiľakove prinesú ukážky tancov z renesancie a baroka

24.08.2023 Lučenec

Fiľakovo 23. augusta (TASR) - Hradný areál vo Fiľakove ožije prvú septembrovú sobotu tradičnou akciou s názvom Fiľakovské hradné hry. V poradí 23. ročník podujatia tento rok prinesie i ukážky tancov a odevov z obdobia renesancie a baroka. TASR o tom informovalo Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF), ktoré podujatie organizuje.

Fiľakovské hradné hry návštevníkom opäť prinesú historickú atmosféru a ukážky každodenného života, kultúry a tradícií z období, v ktorých Fiľakovský hrad zastával významnú vojenskú a strategickú funkciu. V hradnom areáli bude v sobotu 2. septembra počas celého dňa pripravených i množstvo sprievodných aktivít.

"Účinkujúce historické skupiny priblížia život vo vojenských táboroch, bojové techniky a zbrane používané v období medzi 13. a 17. storočím, ale takisto aj bežný život našich predkov, ba dokonca aj dobový bosorácky proces. Chov zvierat a ich využitie v minulosti priblížia ukážky historických plemien pastierskych a loveckých psov," priblížili organizátori s tým, že pripravené je i sokoliarske vystúpenie.

Súčasťou podujatia bude aj chodúľové divadelné predstavenie pre deti, historickí zabávači či rytierska dráha s historickým táborom, v ktorom návštevníci nájdu niekoľko stanovíšť. "V rámci tvorivých dielní si môžu vyskúšať zakladanie ohňa kresadlom, odlievanie olovených guliek do strelných zbraní a sekanie šabľou," dodalo HMF.

V deň konania podujatia bude môcť verejnosť navštíviť aj všetky stále expozície a výstavy hradu. Program Fiľakovských hradných hier ukončí koncert barokovej hudby v atmosfére večerného hradu. Podujatie finančne podporili Fond na podporu kultúry národnostných menšín a Banskobystrický samosprávny kraj.
 

Vyberte región